Top Image

Hold deg oppdatert på hva som skjer i regionen

Siden 1991 har vi jobbet på våre medlemmers vegne for å fremme næringslivets interesser på politisk plan, og for å skape gode synergier på tvers av bransjer og kommuner. 
Top Image

Dra nytte av medlemsskapet

Som medlem kan du knytte deg et sterkt nettverk, og delta på alle våre arrangementer, kurs og samlinger. Du får flere gode medlemstilbud, og du har mulighet til å påvirke næringsutviklingen i regionen sammen med oss.

Nytt samarbeid for gründere i regionen

Nå slår Follo Næringsråd, NAV, Nordre Follo kommune og Etablerertjenesten slår seg sammen for å hjelpe gründere videre. Det hele starter med en gründerkafé.

I flere år har Follo Næringsråd, NAV, Nordre Follo kommune og Etablerertjenesten jobbet hver for seg med å hjelpe gründere til å starte opp. Nå slår de seg sammen, slik at det skal bli enklere for folk som vil starte for seg selv å finne riktig vei videre med planene.
 

– Det er mange som i disse dager ønsker å starte for seg selv. Mange vet ikke at NAV har en ordning hvor det er mulig å få dagpenger under etableringsfasen. Norge trenger flere arbeidsplasser, og sammen med Follo Næringsråd, kommunen og Etablerertjenesten mener vi at starten blir enklere hvis vi samarbeider, sier markedsrådgiver i NAV Mona Huuse.


Kommunen har i mange år samarbeidet med Etablerertjenesten i Follo.
 

– Vi ønsker å legge til rette for omstilling, nyskapning og utvikling. Hvis flere lykkes med etableringen av sin bedrift, bidrar det både til økt sysselsetting og flere tjenester og tilbud som kommer innbyggerne til gode, sier næringsrådgiver Elisabeth Rytterager i Nordre Follo kommune.
 

Follo Næringsråd skal være limet i samarbeidet, og lage en helhetspakke hvor gründere skal finne alt de lurer på på et sted.
 

– Vi skal skape et system hvor alle kan stille opp, slik at det blir enklere å starte opp for seg selv. Vi starter med en gründerkafé, Så får vi se hvordan det hele utvikles over tid, sier daglig leder i Follo Næringsråd Stian Ulvøy.


Marius Sandvik jobber i Etablerertjenesten i Follo. Han er svært glad for at det nå er kommet i gang et samarbeid.
 

– Hele dette arrangementet er jo for å hjelpe alle som er gründere. Ingen av oss har erfaring med en pandemi, og det er mye usikkerhet. At NAV gir dagpenger under etableringer, er bare et fantastisk tiltak og ressurs. Husk at åtte av ti bedrifter krasjer, og da er det viktig å få den beste støtten fra start av, sier Sandvik.


Mye kunnskap

 

De fire aktørene er sikre på at de sammen kan bidra til at det blir enklere for innbyggerne i kommunen å starte for seg selv.
 

– Det er kjempefint at Follo Næringsråd drar i trådene. Sammen har vi mye kunnskap og et stort nettverk som kan hjelpe folk i gang, sier Huuse.
 

Det skal være lav terskel for å være med på gründerkafeen. Første gründerkafé er 16. juni i Nordre Follo rådhus. Arrangementet vil bli gjennomført i henhold til smittevernregler.
 

– Her vil vi invitere alle nyoppstartede som vi vet om. De som fremdeles er i tenkeboksen, er også velkommen. Vi er på jakt etter de små, lokale gründerne, oppfordrer Ulvøy.
 

På den første gründerkafeen vil rådgiver Berit Koksvik hos BLK Rådgivning holde første del av et kurs om hvor viktig det er med gode avtaler. I første del vil hun se på juridiske problemstillinger.
 

– Jeg vil bidra med et rammeverk og en verktøykasse for at folk skal kunne lykkes med gründerskapet sitt. Jusen blir ofte ignorert når folk starter opp et selskap. Årsaken er ofte at det føles overveldende. Målet er å gi et juridisk blikk, slik at gründerne kan lykkes med å skape et bærekraftig selskap. Vi følger opp med webinarer etter det første foredraget, forteller Koksvik.
 

Etablerertjenesten

 

– Det er også bra at Etablerertjenesten også er med på laget. De har vært der i mange år, men trenger å komme mer ut, og få vist seg frem. Nå vil informasjon om det å starte opp for seg selv ligge på én plattform. Samtidig er dette et prøveprosjekt, og vi tar gjerne imot tips om ting vi kan gjøre annerledes, og se hvor behovene ligger. Det kan jo være ting vi ikke har tenkt på ennå. Men det er svært lite vi ikke kan få til, sier Ulvøy.


NAV er også i gang med å sette sammen et eget team som skal jobbe direkte med gründere.
 

– Det er så mye forskjellig man trenger hjelp til når man starter opp. Derfor mener vi det er viktig at vi samler all kompetansen under én fane, sier Huuse.

– For kommunen er det viktig å skape noe sammen. Gründere er en sårbar gruppe som trenger både veiledning og nettverk. Og da kan vi være behjelpelig med å finne en god struktur, sier Rytterager.
 

Riktig tid

 

Sandvik i Etablerertjenesten har sett på andre kriser, for å se når det er riktig tidspunkt å starte opp for seg selv.
 

– Hva er det som kjennetegner kriser? Jo, det fører ofte med seg mange nye muligheter for oppstartsbedrifter. Vårt budskap er at dette er en veldig, veldig god tid på å starte opp. Selvsagt finnes det skjær i sjøen, men det er også mange undervannsskjær for de etablerte bedriftene. Vårt råd er pust med magen, se fremover, og se deg over skulderen, sier Sandvik med et smil.